SK Chua’s report: Tian‘s SMS from Ampang IPD Lock-up
Mar 8th, 2007 by Tian
As my ex-Boss Tian Chua is still hold in lock-up, I, named SK Chua, as Tian Chua’s ex-Personal Assistant for the past 3 years since Tian Chua been released in 2003 June ISA detention, will update this blog for the time being:
At yesterday, after Tian had being detain: He sent out an SMS said,“Can’t talk now about to go in lock up, i refuse until i get asma medicine. I need clean cloth for court tomorrow.†Tian Chua suffer asma since his childhood. Some KeADILan members from Bukit Mertajam, Penang, received this SMS and forward to me yesterday night.
KeADILan 32300 SMS service did SMS 2 Malay messages:
1.Tian Chua ditahan di OPD Ampang & akan direman atas tuduhan cubaan bunuh di bwh 307 Penal Code krn cuba tegah keganasan polis dlm perobohan Berembang.
2. Tian Chua akan dibawa ke Mahkamah Maj Ampang (berdekatan bangunan MPAJ), 10am, esok (8 Mac) utk direman. Diminta hadir beri sokongan. — Which is happen now…
For details, please refer to PKR English website: en.keadilanrakyat.org or http://www.malaysiakini.com/ for update.
komrad,
sy perlu tahu akan perkara yang sbenarnya terjadi dan apa yang membuatkan saudara nekad merempuh pagar. ceritalah… we want to hear from u
[...] SK Chua’s report: Tian‘s SMS from Ampang IPD Lock-up [...]
Dari segi undang-undang
1) Sebelum kita boleh melakukan sebarang pendakwaan terhadap sesiapa atas “cubaan membunuh †maka kita perlu tahu motif perlakuaan seseorang itu. Apa motif Tian Chua untuk seseorang pekerja yang tidak berdosa ? Perlukah Tian Chua membunuhnya ? Kalau betul-betul Tian hendak membunuh saya rasa pihak pemaju , pihak polis dan rela akan menjadi sasarannya daripada membunuh seseorang pekerja yang tidak berdosa. Jika kita tidak dapat kenal pasti adanya permusuhan individu antara pekerja tersebut dengan Tian Chua maka kita juga tidak akan dapat membuktikkan yang Tian hendak membunuhnya. Kalau betul Tian hendak membunuhnya maka ke mana sahaja orang itu berlari atau cuba mengelakkan diri kereta Toyata yang dipandu oleh Tian akan mengikutinya dan melanggarnya. Sepatutnya unsur pendakwaan terhadap Tian mungkin disebabkan oleh motif yang tidak baik oleh beberapa pihak. Antaranya ialah sokongan daripada pihak pemaju terhadap pekerjanya untuk mendakwa kerana Tian dianggap menjejaskan punca pendapatan berjuta-juta ringgitnya. Ada juga motif daripada pihak tertentu demi kepentingan individu dan politik. Maka dakwaan tersebut harus digugurkan serta merta disebabkan motif yang tidak ikhlas dan benar.
2) Dakwaan yang sepatutnya ialah merosakkan harta benda awam ataupun menggangu pihak polis menjalankan kerja mereka. Dakwaan ini lebih logik dan rasional. Kalaulah Tian Chua ambil parang cuba kerja tersebut maka dakwaan cubaan membunuh adalah lebih logik.
3) Dakwaan cubaan membunuh juga ada 2 konteks yang berbeza. Yang pertama dari segi kecerdasan minda iaitu †conscious †dan kedua pula dalam keadaan kurang sedar ataupun separa sedar. Kalau Tian berada dalam keadaan sedar maka Tian tidak akan merempuh keretanya. Apakah kita begitu bodoh sehingga ingin merosakkan kereta Toyota kita ? Bukannya boleh “claim†insuran kalaulah kereta rosak.Oleh disebabkan cintanya terhadap para penduduk yang papa kedana maka Tian hilang kewarasan. Dalam keadaan sedemikian kalaulah berlaku sebarang kecederaan ataupun kematian maka itu hanya merupakan sesuatu kemalangan kerana Tian sudah berada dalam keadaan kurang sedar.
4 ) Kes ini masih dalam pertikaian dan injuksi mahkamah hanya membenarkan pihak pemaju untuk merobohkan bangunan pada 10 Mac. Walaupun pihak pemaju telah mendapatkan kebenaran daripada pihak Mahkamah secara senyap-senyap mereka seharusnya memaklumkan kepada penduduk dahulu. Kalau ada kebenaran daripada mahkamah pun kes ini tetapi belum berakhir dan penduduk masih ada hak mereka untuk merayu di mahkamah.Pihak yang harus ditangkap kini ialah pihak rela , pemaju , polis dan pekerja kerana menghina kemuliaan mahkamah.
5 ) Kalaulah pada masa itu Tian memang hendak bunuh pekerja dan tidak berjaya mengapa polis tidak tangkap serta merta ? Kita bukan tidak tahu yang pihak polis ini biasanya anti Tian. Bukan kali pertama , kedua ataupun kesepuluh Tian sudah ditangkap. Bukannya cermin mata Tian tidak pernah dipecahkan oleh pihak polis. Persoalannya kini ialah semasa cermin mata Tian dipecahkan oleh pihak polis dalam keadaan yang sedar , motif yang tidak baik terhadap tian dan bolehkah mereka boleh didakwa cuba membunuh ataupun membutakan Tian ? Polis hanya tangkap Tian selepas 2 jam. Rela kita sendiri entah sudah rogol dan mencabul kehormatan berapa kaum wanita negara dan asing. Bolehkan mereka yang terlibat didakwa atas dakwaan merogol ?
Siapa yang sebenarnya membunuh ?
Kita bukannya tidak membenarkan pembangunan tetapi sesuatu pembangunan itu harus dilakukan dengan cara yang betul. Bincanglah baik-baik dengan rakyat jelata yang miskin dahulu. Kalulah kita dapat untung berjuta-juta dalam pembangunan kita dengan merobohkan habitat mereka maka berilah sedikit kepada mereka untuk meneruskan hidup. Tanpa habitat maka seseorang itu akan mati juga lama kelamaan. Kalau tak percaya ambillah binatang untuk membuat kajian dan kalaulah kajian itu betul maka adakah pemaju , pihak polis dan rela boleh didakwa atas dakwaan membunuh penduduk kampung secara paksa dan sengaja ? Jangan mengganas. Jangan menipu. Jangan menggugut..Jangan memaksa.
It’s distressing to hear about this incident, hopefully you will pull through this difficulty safe and sound, you’ve got my spiritual support, sorry but that’s all i can do right now, God bless.
kalo dah bangang.. bangang la jugak… tak sedar diri langsung.. huh!!!